Kérem várjon ...

Szabadalmi iratok

Műszaki megoldások 80-85%-a kizárólag szabadalmi iratokban található meg. A szabadalomkutatás olyan szabadalmi iratokba nyújthat betekintést, melyek kizárólag szabadalmi adatbázisokban találhatók meg, így közvetlenül nem kereshetők az interneten. A szabadalmi irat első közzétételétől fogva újdonságrontó. Előfordulhat persze, hogy a szabadalmi iratot nem adják meg vagy a szabadalmi eljárás során átdolgozzák, ettől függetlenül a közzétett publikáció újdonságrontó hatású. Jelen esetben tehát a szabadalmi irat nyilvánosságra jutott korábbi elsőbbségű dokumentumnak tekinthető, és ebből a szempontból közömbös, hogy az később egyáltalán kapott-e rá bármilyen szabadalmi oltalmat.

Újdonságkutatás szempontjából az „A” toldattal ellátott iratok az elsődlegesen mérvadók; „A” toldattal látják el a közzétételi iratokat. Ezek ugyanis a legkorábbi iratok, és bizonyított a nyilvánosságra kerülésük dátuma.

Ettől függetlenül a szabadalmak megadási iratait is publikálják később, ezeket „B” toldattal látják el. Ezen iratokban műszaki többletinformáció ritkán van, szabadalombitorlási ügyekben viszont ezen szabadalmi iratok a mérvadók, mert ez az irat tartalmazza a már megadott szabadalom főigénypontját, szabadalmi főigénypontjait, amely a szabadalmi oltalom terjedelmét határozza meg.

Szabadalomkutatásnál mindkét irattípusnak utána lehet járni. Kutatás-fejlesztésnél arra is tekintettel kell legyünk, hogy ne ütközzünk más – már védett – jogába. Ilyenkor a B szabadalmi irat elemzése mellett annak is utána kell járni, hogy az adott országban be fizették-e az éves fenntartási díjat. Ha a fenntartási díj vagy évdíj nincs befizetve, úgy a korábban szabadalom által védett találmány már közkincsnek tekinthető.

 
Címkék: szabadalmi iratok, műszaki megoldások, szabadalmi iratok jog, iratok, szabadalmi iratok bejelentések, szabadalmi iratok eljárásban, szabadalmi oltalom