Kérem várjon ...

Szabadalom alkotó módon történő továbbfejlesztése

Egy mesében a madarak összegyűltek királyt választani az alapján, hogy melyikük tud a legmagasabbra repülni. A büszke sas tudta, hogy ebben a mezőnyben legyőzhetetlen, de az ökörszem furfangos tervet eszelt ki: elbújik a sas szárnya alá, és amikor az elfárad, ő majd előbújik, és még magasabbra repül.  Így is lett. Az apró, de találékony ökörszem magasabbra tudott repülni a sasnál.

Ha úgy érezzük, hogy versenytársunk a „sas”, az nem jelenti azt, hogy nem tudunk esetleg előnyösebbet kitalálni nála, ehhez azonban ismernünk kell versenytársunk legújabb találmányait. Ezért is kiemelkedően fontos a versenytársfigyelés.  Az ökörszem tulajdonképpen „alkotó módon” fejlesztette tovább a repülése tudományát. A megoldás innovatív, még ha nem is műszaki fejlesztés. A K+F során azonban mi is lehetünk találékonyak, bátran továbbfejleszthetünk egy szabadalmat alkotó módon. Ha egy találmányt alkotó módon továbbfejlesztünk az önmagában is szabadalomképes lehet.  Amennyiben a korábbi találmány még érvényben van, előfordulhat, hogy emiatt licencdíjat kell fizessünk. A licence megadásától a korábbi találmány jogosultja nem zárkózhat el.  
 
Vegyünk példának egy már ismert, de nemrég feltalált napszemüveget.  Ha továbbfejlesztésként emellé feltaláljuk a kulcstartónkon lévő gomb megnyomására jelzőhangot adó napszemüveget, ami alkalmas arra, hogy az elveszett tárgyat gyorsabban megtaláljuk, ez önmagában is oltalomképes lehet. E többlet találmány – azaz alkotó módon továbbfejlesztett szabadalom – miatt mi is feltalálók leszünk, szabadalmat kapunk a találmányra. Ettől persze még megvalósítjuk a korábbi, szabadalmazott napszemüveget, és a licencdíjat sem kerülhetjük el, de magát a licencet, a hasznosítási engedélyt nem tagadhatja meg a korábbi szabadalom jogosultja. Ilyenkor beszélhetünk kényszerengedélyről, legalábbis akkor, ha a napszemüveg szabadalmasa önként nem hajlandó licencet adni.
 
 
Címkék: szabadalom alkotó módon történő továbbfejlesztése egyetem, szabadalom alkotó módon történő továbbfejlesztése hasznosítása, versenytársfigyelés, szabadalom alkotó módon történő továbbfejlesztése, műszaki fejlesztés