Kérem várjon ...

Szabadon felhasználható találmányok

A szabadalmak legkésőbb a bejelentési naptól számított 20 év után járnak le, erre azonban korábban is sor kerülhet, amennyiben a szabadalom fenntartását nem fizetik. A szabadalom lejáratát követően a műszaki megoldás közkinccsé válik, vagyis szabadon felhasználható találmány lesz belőle.  Szabadon felhasználható találmány az is, amit az adott az országban nem akarnak vagy elfelejtenek levédeni, szabadalmaztatni.

Műszaki fejlesztés, illetve innovációnk kapcsán a lejárt szabadalmak hasznosításánál ügyelni kell más törvények betartására is, mivel szolgai másolással a versenytörvényt sértő jellegbitorlást lehet elkövetni. A kutatás-fejlesztés, röviden K+F során jelentős fejlesztési pénzeket takaríthatunk meg, ha ellenőrizzük a fejlesztés tárgykörébe eső szabadon felhasználható találmányokat.

A generikus gyógyszergyártók állandó jelleggel figyelik versenytársaikat, hogy mikor jár le egy innovatív gyógyszer szabadalma, a célból, hogy a lejáratot követően ők is mielőbb piacra léphessenek. A versenytárs tevékenységének megismerése, figyelése és információk begyűjtése olyan még kiaknázatlan területekre is rávilágíthat, amellyel a versenytárssal szemben akár előnyösebb helyzetbe is kerülhetünk. Ezért különösen fontos a versenytársfigyelés, és érdemes a Develospy monitoring szolgáltatást igénybe venni.

 
Címkék: szabadon felhasználható találmányok, műszaki megoldás, kutatás fejlesztés, ingyen felhasználható találmányok, szabadon továbbfejleszthető találmányok